Лекарите: Следващите седмици - критични! Останете си вкъщи, ще ви ръкопляскаме

1/3 от медицинския персонал в София е ангажиран с пациентите с Ковид-19

12.04.2020 | 12:47 Редактор: Ивет Арабова

Пълните улици и пазари накараха лекарите да се обърнат към хората. "Разберете, сега не е време да се седи по парковете и да се пие бира. Следващите 2 седмици ще бъдат критични. Повтарям критични. Не ходете на църква, църквата е във всеки от нас. Това, че няма да сте по храмовете, само ще помогне нас, лекарите", апелира директорът на "Пирогов" д-р Асен Балтов.

"В дни на изпитание, каквито са днешните дни, всички се обръщаме към църквата. Използваме историята, която ни е учила, че църквата е помагала на българския народ. Няма смисъл да търсим Бог в църквите. Бог и сега е тук между нас", призова директорът на "Александровска болница" д-р Костадин Ангелов.

В големите болници, където се приемат най-тежките случаи, медицинският персонал е силно притеснен. В столицата работят около 9000 медицински лица, 1/3 от тях вече са ангажирани само със случаите, свързани с Ковид-19.

"Всяка вечер ни ръкопляскате. Аз отправям една молба към всички български граждани. Молбата е на лекарите - ако си останете по къщите, ние в 9 часа ще ви ръкопляскаме. Направете го, нека да не превръщаме болниците в морги", обърна се към хората д-р Ангелов.

Според българските свещеници заразата не може да се предаде в храма. Руският патриарх Кирил обаче се обърна към вярващите с молба да не посещават храмовете по време на карантина и да се молят вкъщи, след като осем свещеници в страната бяха заразени. В Италия са починали общо 74 духовници. А в Южна Корея 46 са се заразили, след като от местна църква са решили да пръскат солена вода в устата на вярващите с една и съща бутилка, без да бъде дезинфекциран накрайникът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Ние сме си в нас, ама други едни не са Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
прики
преди 4 години
ние сме една бананова държава, която скоро ще има само фелдшери Сигнализирай за неуместен коментар