21 нови заразени с Ковид-19 у нас, 669 са общо потвърдените случаи (+ВИДЕО)

6 са новите излекувани пациенти, сред които и интубиран

12.04.2020 | 08:08 Редактор: Ивет Арабова

"Напоследък водим интензивни разговори и с директорите на големите болници, споделяме тяхното притеснение от неспазването на правилата по време на карантината. 21 са новите случаи, в болница от тях са 10. Общо са 669 човека, активните са 573 случая", обяви на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

6 са новите случаи на излекувани, сред които е и военнослужещият, който беше интубиран.

"Жена на 73 в ИСУЛ и мъж на 73 г. в "Пълмед" са починали. Болните, настанени в болници, са 230, 35 са в интензивни отделения", добави Мутафчийски.

"С това хубаво време София беше пълна. София е 2 млн. души, а лекарите са 9 000. Разберете, че не сме Германия с огромния ресурс. Господ ни пази и е милосърден, не е един денят в годината, в който трябва да му обърнем внимание. В момента милосърдието е да останем вкъщи", каза шефът на столичната лекарска колегия и началник на отделение УНГ към "Пирогов" - д-р Асен Меджидиев.

"Няма смисъл да търсим Бог по църквите, нека не поставяме под изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране. Ходейки по улиците, хората сякаш искат да ни дадат на нас - лекарите, Божия роля - да решаваме кой да живее. Благодарим ви за тази корона от тръни, не я искаме. Ако си останете по къщите, ние в 9 часа ще ви ръкопляскаме. Направете го, нека не превръщаме болниците в морги. Нека запазим това, което досега постигнахме като резултат. Нека си останем по къщите и Бог ще бъде с нас", апелира началникът на "Александровска" болница д-р Костадин Ангелов.

Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" д-р Асен Балтов заяви, че има огромен потенциал от бъдещи пациенти, защото хората са по улиците и се разхождат свободно.

"Имаме 11 интубирани пациенти и още 31 в среднотежко състояние. Всички пациенти идват с влошено дишане в "Пирогов". Сега не е моментът да се седи в градинките, да се пие бира, да се веселим, следващите 2 седмици ще са критични. Моят апел е - не ходете на църква, всеки носи църквата в себе си", изтъкна Балтов.

Ген. Мутафичийски подчерта, че във ВМА има 4-ма човека, който са надхвърлили 28-ия ден на хоспитализацията си и все още не са изчистени от коронавируса. Той бе категоричен, че пазарите ще отворят в понеделник и ще останат отворени до сряда, след което ще останат затворени за неопределен период от време.

"Да не се съсредоточаваме само в храмовете, това извън тях е най-обезпокоителното в момента. Тази нощ получихме и протоколите на американските колеги. Чудодейното лекарство все още не е открито. Глобите се намалиха и са от 100 до 1000 лева", допълни ген. Мутафчийски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
оф... дано по-леко го карат поне и да няма усложнения...то ясно, че всички ще го изкараме Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
лисугера
преди 3 години
Хем отвориха вратата на кошарата, хем викат не излизай...та те овцете само за трева мислят. Замирише им и почват да се бутат, само да отидат на зеленкото... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Стика с тази паника...да си спазваме мерките и ще се преборим с проблема...как може да се каже "няма смисъл да търсим Бог по църквите, нека не поставяме под изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране."Такова изказване не е нормално. Сигнализирай за неуместен коментар