624 са заразените с коронавирус у нас, 54 души са излекувани (+ВИДЕО)

Остават 24 случаите, които са завършили с фатален край

10.04.2020 | 08:15 Редактор: Ралица Братанова

13 са новите заразени с коронавирус у нас, петима са приети е болници. Общият брой на заболелите е 624. Увеличението спрямо вчерашния ден е с 2,1%. В България общо са направени 18 502 проби. Това посочи ген.-майор. проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

В София има 8 нови случая, в Кюстендил - 1, в Пазарджик - 1, Велико Търново - 1, Русе - двама. 33-ма души са заразени от медицинския персонал.

Излекувани са 54 души, 6 нови. 35 мъже и 18 жени, средната им възраст 47 годиниОбщо 24 са случаите, които са завършили с фатален край, средната им възраст е 65 години. Изяснява се ситуацията при тежко болен, починал в УМБАЛ "Александровска".

Ген. Мутафчийски обяви, че в понеделник или вторник се очаква да пристигнат тестовете за Банско.

"Виждате по репортажите в чужбина улиците са празни, по репортажите в България - улиците са пълни. Това със сигурност ще ни се "отблагодари" един ден", заяви той.

Стана ясно още, че интензивните отделения в страната на този етап имат достатъчно легла. Има по-малко заболели, отколкото през предишните месеци", отбеляза ген. Мутафчийски.

"Независимо от броя на пациентите в болниците, екипът е един и същи. Трябва време, за да могат да насмогнат с облеклата. Личният лекар едва ли е необходимо да бъде облечен със скафандър. Трябва да има индивидуални защитни средства - ръкавици, маска, едни очила", каза още той.

Очакваме респиратори да пристигнат у нас в началото на май, стана ясно още от брифинга на Щаба. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facecook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Като цяло картинката не е зле Сигнализирай за неуместен коментар