Масово напускане на медици в болницата в Гоце Делчев, започва проверка

В общинските здравни заведения у нас има общо 2908 легла за заразени с коронавирус

06.04.2020 | 19:15 Редактор: Ивет Арабова

Общо 2908 болнични легла за заразени с коронавирус са осигурени в общинските болници. Това съобщиха от националното сдружение на общините. В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с Ковид-19. Средствата за ремонт, обзавеждане и оборудване засега се осигуряват от общинските бюджети и от дарения. 

Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти, е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти. В сериозен риск са болниците в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския персонал е подал оставка. Заради масовото напускане в Гоце Делчев започна проверка. 

Напрежението в общинската болница в Гоце Делчев тлее от месеци. 14 от лекарите не са съгласни с управлението на новия директор д-р Владислав Улевинов и преди месец подават предизвестия за напускане. Малко по-късно обаче заявяват, че искат да останат да лекуват поне докато отмине кризата с коронавируса. Това обаче не им е разрешено и днес на повечето от тях договорите им са прекратени. 

"Много съм огорчен, искам да ви кажа, че никога не съм мислел, че ще си тръгна от болницата по този начин. аз научих за своето освобождаване от Facebook, което е нещо абсолютно недопустимо в днешната ситуация", разказа хирургът д-р Иван Канелов.

Днес е последният работен ден и за акушер-гинеколога Виктор Донев. "Има две колежки, които остават, но няма неонатолози, което означава, че е невъзможно раждането на дете", обясни д-р Донев.

Според директора на болницата, обаче криза за лекари в болницата няма да има, както и необслужени пациенти. Въпреки това прокуратурата се самосезира и разпореди на компетентните институции да извършат проверка и да набележат незабавни мерки за обезпечаване на медицинското обслужване и лечение на населението в община Гоце Делчев. 

Зает с проверяващите, днес директорът на лечебното заведение не коментира темата. Преди дни обаче заяви, напускащите лекари могат да се върнат обратно, ако решат да спазват новия начин на работа.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК