Медиците от "Пирогов" разказват от първо лице за Ковид-19 

Очи в очи с опасността

03.04.2020 | 18:10 Редактор: Александра Иванова

От седмици медиците от "Пирогов" се борят със заразата, лекувайки пациенти с коронавирус. Само пред Bulgaria ON AIR говорят те – лекарите на първа линия в битката с Ковид-19. 

Тя ръководи Спешния център. Той е специализант по кардиология последна година. За нас – непознати, за пациентите – спасители, един за друг – опора в битката с невидимия враг. Те са железни войници в армията на "Пирогов". И са сред първите, които се сблъскват с непознатата болест Ковид-19.  

"Аз приех първия пациент с коронавирус... след което попадайки в групата в медицинските работници, които бяха на първа линия, съответно ние бяхме под карантина за период от 14 дни", разказа специализантът в Клиниката по каридология в УМБАЛСМ "Пирогов" д-р Димитър Валериев.

А ръководителят на Спешното отделение в УМБАЛСМ "Пирогов" д-р Диана Димитрова е видяла за първи път спешния център затворен за два часа.

"Бях на смяна и останахме цяла нощ. Първият регистриран беше в шокова зала. След като излезе положителният резултат започнаха действията", допълни тя.

И въпреки че са близо до опасността и далеч от семействата си, медиците в "Пирогов" казват, че ще се борят докрай. 

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК