Направени са 15 899 теста у нас. А колко българи са изследвани?

Страната ни има на склад още 11 000 

06.04.2020 | 12:50 Редактор: Тодор Петров

В България до този момент са направени 15 899 теста за Ковид-19, сочат данни на Министерството на здравеопазването. От Националния оперативен щаб обаче не обявиха колко точно са хората с направени тестове. На склад в страната ни има над 11 000 теста, очакваме да получим още 670 000 от чужбина.

На въпрос къде се намираме спрямо другите страни относно броя на тестваните пациенти на глава на населението, генерал Венцислав Мутафчийски отговори, че страната ни се движи в средата. 

"Тези проби, които са препотвърдени, не надхвърлят бройката 100. Това са обикновено над 2000 души на милион население", заяви той.

На фона на това у нас са открити още няколко лаборатории за тестване на Ковид-19. У нас работещите в центровете за спешна медицинска помощ с доказана положителна проба за Ковид-19 са 7. Броят на медицинските служители с положителна проба вече е 30. 

Кметът на Бургас е уведомил, че бързите и PCR тестове в града са на привършване и имат запаси за около 2 дни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Десислава Ангелова
преди 3 години
Интересно е, така наречените безсимптомни болни - възможно ли е просто да имат по-малко количество от вируса в себе си, което не ги е разболяло и да е малко вероятно да го предадат на друг човек. Това, разбира се, в теориите на догадките, предвид че нищо още не е доказано. И също така - НЕОБИЧАЙНО много ли са заразените медицински лица в сравнение с други периоди. Все пак те общуват с болни и боледуват Сигнализирай за неуместен коментар