72-годишен мъж от Пещера е поредната жертва на коронавируса

541 са заразените с Ковид-19 у нас, 30 от тях са медицински лица

06.04.2020 | 08:14 Редактор: Тодор Петров

Тази сутрин е починал 72-годишен мъж от Пещера, който е бил с множество придружаващи заболявания. Така жертвите на коронавирус у нас вече са 21. Това обяви на редовния сутрешен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Всички контактни лица на болния са установени.

Процентът на смъртност в страната ни е 3,7. За 24 часа има 19 нови потвърдени случаи на Ковид-19 у нас. В болница са шестима от тях. Изследваните вчера са точно 252-ма души. Общият брой на установените заразени в България е 541. 210 лежат в болници, 22-ма са в настанени в интензивно отделение. В София са 15 случая - в "Пирогов" - 1,  в Инфекциозна болница - двама, в Центъра за бърза медицинска помощ - 6, във ВМА - 1, в Благоевград - 1, в Стара Загора - 1, в Хасково 1 , в Смолян - 1. Средната възраст на заразените е 46,5 години

Заразени от медицинския персонал вече са 30 души - 17 лекари, 8 медицински сестри и още петима души. 22-ма от медиците са се заразили по време на работа.

Началникът на Щаба обяви, че се намираме се в средната част по брой на заразените в класацията на държавите. В София в момента има 11 400 теста, които са в запас. От вчера е открита лабораторията в Плевен, от днес започва да работи регулярно, стана ясно още от думите му.

"В Азия се наблюдава ново покачване на заболеваемостта и го наблюдаваме тревожно", подчерта ген. Мутафчийски и отново потвърди, че пикът на заразата се очаква по Великден.

Вижте повече във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК