Започва изплащането на премията от 1 000 лева за медиците на първа линия

Стартира и тестването на работещите в Спешна помощ

03.04.2020 | 17:55 Редактор: Ивет Арабова

От днес започва изплащането на 1000 лева на медиците на първа линия. Премията беше обещана от държавата. За момента тя ще е за 1 700 медици. Общо планираната сума от бюджета е 6 милиона лева. От днес започва и тестването на медиците от Спешната помощ, които вчера написаха отворено писмо до оперативния щаб за проблемите в сектора. 

"Те ще получат по 1537 лева, тъй като ние плащаме данъка и осигурителните вноски. Сумите ще бъдат разпределяни спрямо броя на пациентите заразени с Ковид-19. 09 Когато в една болница има до 5 случая заразени от коронавирус, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души. Когато са от 5 до 10, получават 70 души, когато са над 10 получават допълнително възнаграждение до 100 души", обясни министър Кирил Ананиев.

Медиците от Спешна помощ поискаха и да бъдат снабдени със защитно облекло и маски. 

"По принцип, за да бъдем защитени, ние трябва да бъдем с водонепромукаеми гащеризони и престилки, такива видях само на снимката на ЦСМП. Толкова малко трябва да бъдем сигурни и спокойни, просто след контакти с такива пациенти да бъдем тествани", каза д-р Десислава Кателиева от ЦСМП.

Изследването на спешните медици от София ще става във ВМА.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК