140 000 сайта с информация за Ковид-19, 95% от тях са подвеждащи

Преобладават фишинг атаките с новия щам, каза експертът по киберсигурност Спас Иванов

02.04.2020 | 21:54 Редактор: Искра Ангелова

Новата пандемия от Ковид-19 обхвана целия свят, а с него и измамите в интернет. Както всяко значимо събитие, което се случва покрай нас, киберпрестъпниците използват ситуацията за лична облага. Експерт по киберсигурност предупреждава, че тепърва предстоят измами в интернет пространството и трябва да бъдем внимателни.

Но какви са модерните заплахи?

"Не са по-различни от което и да е друго време досега. Преобладават фишинг атаките с Ковид-19, както и множество фалшиви карти на разпространение на коронавирус. Те ви призовават да ги инсталирате на телефона и компютъра си, следва изтичане на лични данни, правене на снимки през камерите, определяне на местоположението, крадене на контакти, а в много редки случаи и кражба на банкови сметки", каза експертът по киберсигурност Спас Иванов в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че хората в момента на изолация биха дали всичко, което им поискаш, за да се чувстват по-защитени.

"Наблюдава се интересна тенденция. Големи технологични компании, между които Apple и Microsoft, направиха проучване и се оказа, че в последния един месец има цели 140 000 нови сайта, които съдържат в името си Ковид-19, вирус или корона", каза още експертът.

Спас Иванов допълни, че едва 5% от тях са с цел информация, а всички останали са направени с цел подвеждане и кражба на данни.

"Хората трябва да проверят източника. Всякакви призиви, идващи по имейла или социалните мрежи, не са официални канали за комуникация на властите", категоричен е той.

Експертът също така призова хората, които имат възможност, да си вземат хубав домашен рутер, който да е произведен в последната една година или 18 месеца най-късно. 

"Искам да кажа на родителите да бъдат изключително внимателни, тъй като платформите, с които се използва дистанционното обучение, много често са инсталирани върху личните домашни компютри. И какво правят киберпрестъпниците? Те използват тези платформи, за да разпространяват съдържание, което децата не трябва да виждат", предупреди Спас Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК