Нови мерки: Банкови облекчения при кредитите за изрядните платци

Разглеждат се още отсрочка на главницата и лихвите, само на главницата, или само на лихвите

01.04.2020 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Новите мерки за облекчаване на връщането на заеми ще са насочени към тези клиенти на банките, които до този момент са били изрядни. Това заяви пред Българската национална телевизия председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов. 

Основната мярка, която банките обмислят, е отлагане на плащанията по кредитите за определен период. Разглеждат се няколко варианта - отсрочка на главницата и лихвите, само на главницата, или само на лихвите. 

Андронов не коментира темата дали ще бъдат намалявани банковите такси.

"Навлизаме в сериозна рецесия, в сериозна криза, чиито дължина и размер все още не е известни. Но разбира се, мерките трябва да започнат да се взимат веднага. Т.е. - разговори с клиентите, да се оцени ситуацията, да се оценят текущите вреди, които са нанесени вече на някои сектори, да се видят перспективите и банките да изиграят една положителна роля, от гледна точка на подкрепа, подобна на тази, която се случи предишната криза", посочи банкерът Левон Хампарцумян.

Минали са само 3 седмици от въвеждането на извънредното положение, но много фирми вече съкращават персонал. Повечето хора имат и кредити. 

Обсъждат се различните условия, на които предприятията и физическите лица трябва да отговарят, за да се възползват от отсрочване на задълженията си. 

Сред тях е това да нямат лошо кредитно минало към кредитните институции и към държавата. 

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК