8 нови случая на Ковид-19, установен е мъж в Сливен, върнал се от САЩ

354 са вече заразените у нас

30.03.2020 | 08:04 Редактор: Искра Ангелова

354 са вече заразените с коронавирус у нас, като новите случаи са 8. Това каза генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА.

"Общо за денонощието стават 16. Нямаме нова област, която да е с новоустановен случай на заразата. Има пациент в Сливен, който е установен с коронавирус инфекция след пътуване в Ню Йорк", заяви ген. Мутафчийски.

В Благоевград са 10, В Бургас - 14, Варна - 17, Велико Търново - 2 , Габрово - 2, Добрич - 6, Кърджали - 5, Кюстендил - 2, Ловеч е един, Монтана - 16, Пазарджик - 7, Перник - 5, Плевен - 8, Пловдив - 21, Сливен - 4, Смолян - 7, в София - 221, Стара Загора - 2, Хасково е един и Шумен - 3.

Той посочи, че от заразените в болница са общо 127 души, от тях 13 са интубирани в интензивното отделение. Излекуваните са вече 15.

"Лично проверих вчера, в 8 от 10 аптеки има дезифектанти. За маските проблемът е съществен и той е в глобален мащаб. Изчерпват се количествата и на ръкавиците. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове, болестта вероятно до сряда ще надхвърли 1 млн. в света", каза още началникът на Щаба.

Ген. Мутафчийски припомни, че събирането на повече от 2 лица не е разрешено.

"Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение. Получавам мейли как възрастните хора трябва да се разхождат, защото ще им атрофира мускулатурата, как трябва да се разхождат децата с увреждания. Идеята за физическото дистанциране е да не се заразят с коронавирус и да умрат", категоричен е той.

Средната възраст на починалите е 66 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК