3-годишно в Бургас е най-младият заразен с коронавирус у нас (Обновена)

Открита е DMS линия за подкрепа на българските медици

27.03.2020 | 12:40 Редактор: Ивет Арабова

"Открита е DMS линия в подкрепа на българските медици, които се борят с епидемията от коронавирус, с кратък номер 17 777 с текст DMS солидарност. Вчера бе сключен договор за дарение от АЕЦ Козлодуй - 800 000 лева", каза на редовния си сутрешен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

33 са новите случаи за последните 24 часа, като новите положителни проби след брифинга в 18 часа в чера са 12. 276 са общо случаите на заразени с коронавирус у нас.

"Съобразно нашата препоръка е предоставен списък за леглата, които са подготвени за коронавирус епидемията - 7473, от които 1137 в София, а интензивните легла са 1347", добави ген. Мутафчийски.

"Новите области - Кърджали и Хасково. В Бургас има 3 положителни проби - жена на 22 г. и 2 деца - на 3 и на 8 г. Те са контактни лица на един от докторите с коронавирус, жената е с пътуване от Англия. В Пловдив има 4 случая в болницата "Св. Панталеймон". В Инфекциозна болница в София има общо 4 случая. В Кюстендил има един мъж на 57 г. Няма нови интубирани случаи. Пациентите в тежко състояния остават в критично състояние", разясни ген. Мутафчийски. 

Той обяви, че се обмисля, ако е установено семейство с инфектиран от коронавирус, цялото семейство да се смята за вирусоносител.

"Жената от Александровска болница вече е изписана. Младата възраст не е гаранция, че не боледуват. От 3 дена се катерим с по 10-14% увеличаване на заболеваемостта", каза още ген. Мутафчийски.  

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК