242-ма са заразените в България, има и пациент в Сливен

Мутафчийски обяви, че пациентите в "Пирогов" са в тежко състояние, но стабилизирани

25.03.2020 | 17:26 Редактор: Ивет Арабова

"22 са новите случаи - 16 от тях са в София, един в Сливен, двама в Пловдив, един - Плевен, двама в Благоевград. Общо 242 са случаите в страната, от тях 40 са в болници. В Благоевград става въпрос за семейство, в София някои са служители в Пета градска", обяви на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той каза, че вече имаме четвърти оздравял, който е с два отрицателни теста.

"Заповедта на здравния министър е продиктувана от това, че на границата с Турция имаме затруднена обработка на изхода. Има 1200 камиона, които са в процес на изчакване само на "Капитан Андреево". Към момента се водят разговори и е отменена заповедта", обясни шефът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

Заповедта забраняваше влизането на ТИР-ове през България, пътуващи за Турция.

"Пациентите в "Пирогов" са в стабилизирано, но тежко състояние. Психиатрията във ВМА е отделена за военнослужещи, които имат нужда", добави ген. Мутафчийски.

Началникът на щаба бе категоричен, че частните лаборатории в София работят с тестовете, с които работят и във ВМА.

"Хантавирус в Китай има от средните векове, това е една треска с бъбречен синдром, имаме между 5-12 случая годишно, не се предава от човек на човек, а от гризачи и няма общо със ситуацията", отбеляза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Направено предложение на министър Кирил Ананиев да се промени наредбата какви болнични може да издават личните лекари и за тези с коронавирус, но се лекуват вкъщи, да може да се издава болничен до 28 дни.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК