Търговска верига осигури "асистенти", помагащи на възрастните при пазаруване

Работното време на супермаркетите е намалено, тъй като всяка вечер се прави и щателна дезинфекция

24.03.2020 | 19:47 Редактор: Ралица Братанова

Наред с обявените от здравното министерство противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса една от най-големите търговски вериги у нас въведе още по-строги такива. 

Часът е 9 сутринта. Във времето, в което хората над 60-годишна възраст могат да пазаруват в условията извънредно положение, пред един от най-големите търговски вериги в столицата срещаме Тома Димитров.

"Съпругата ми е на 70, тъщата на 90, тримата сме затворени. Имам две дъщери, пазаруват, до вратата оставят торбичките. И внучета имам 3. Сега се пазят, те ни пазят нас, не друго", разказва той.
 
Този път обаче той е решил да иде лично до магазина и казва, че не се страхува от заразата. В магазините на веригата се допускат между 5 и 30 души в зависимост от големината на обекта. 

Ако Тома или някои друг има нужда от помощ, от веригата са осигурили и така наречените "асистенти". 

Това са служители, които проследяват дали на опашките пред супермаркетите има хора в затруднено положение и за които дългото чакане би било изпитание. 

Те ги въвеждат в магазина приоритетно и ги подпомагат в целия процес на пазаруване – носят продукти, ориентират ги, в случай на нужда прочитат етикети, цени. 

А още преди да влязат в магазина те получават и предпазни средства, част от благотворителната инициатива на фирма-производител на такива. 

Работното време на супермаркетите е намалено, тъй като всяка вечер се прави и щателна дезинфекция. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева и Нешо Миладинов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК