Щабът се среща със Светия Синод заради масовите събирания в църквите

Призивът е болните и възрастните хора да се отдадат на молитва в своя дом

23.03.2020 | 07:25 Редактор: Тодор Петров
Щабът се среща със Светия Синод заради масовите събирания в църквите

Националният оперативен щаб ще поиска днес среща със Светия Синод, на която ще бъде обсъдено провеждането на масови събирания в православните храмове. До този момент към Българската православна църква бяха отправяни единствено вербални призиви. 

Седмица след обявеното извънредно положение в страната, Светият синод все още не е излязъл с официално становище относно мерките, които Църквата трябва да предприеме срещу разпространението на коронавируса. Синодалните митрополити правят индивидуални обръщения, касаещи конкретната епархия, която ръководят. 

Призивът е болните и възрастните хора да се отдадат на молитва в своя дом и да не посещават църквите. Православните храмове в цялата страна са отворени. В тях достъпът на вярващите остава неограничен. Все още не е ясно как ще се провеждат службите на Великден. 

Следващите седмици предстоят големи празници, които ежегодно събират стотици миряни в Божия храм. В сряда Църквата чества Благовещение Господне, а в началото на април Лазаровден и Цветница.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 2 години
Да не се дава евхаристия на такива със сертификат или ваксинирани. Нямат дял вече в църквата! Сигнализирай за неуместен коментар