България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Киприан: Църквата няма как да затвори, тя е лечебница Христова

Светият Синод призова да останем по домовете, за да съхраним възрастните хора

20.03.2020 | 10:20 Редактор: Ивет Арабова

Какво и как промениха храмовете и манастирите в условия на заплаха от инфекциозно заразяване? 

"С патриарх Неофит всеки ден отправяме молитви. Решенията на Св. Синод имат за цел укрепване на нашата вяра и насърчават към спазване на правилата за спиране на разпространяването на Ковид-19", каза за "България сутрин" негово високепреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, който е говорител и на Светия синод.

Той обясни, че са спуснати заповеди за дезинфекциране на храмовете, които се изпълняват.

"Има комисия, която следи по какъв начин се извършва то. В непрестанна връзка сме с РЗИ, за да са спокойни хората. Призивът ни е да останем по домовете, за да съхраним най-вече възрастните хора", добави митрополит Киприан.

Според него, когато всички сме единни и изпълняваме разпоредбите на Националния оперативен щаб, когато църква, държава и власти се борят за спасяването на народа ни, вярата ще преодолее всички несгоди.

"Когато всички сме в една кауза и мисъл, мисля, че ще преуспеем. Църквата няма как да затвори врати, защото е лечебница Христова. Ние ще останем на своя пост, длъжни сме да се молим на хората, макар и те да остават по домовете си. Църквата има опит в преодоляването на пандемии и войни", коментира говорителят на Св. Синов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Митрополит Киприан заключи, че без Бог нищо не може да се случи и той ни е дал смисъла да видим домашното семейно огнище - децата да усетят майчината ласка и обичта на бащата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК