Колекторските фирми продължават да работят въпреки извънредното положение

Асоциацията за защита на потребителите призовава да отложат вземания 

20.03.2020 | 20:23 Редактор: Ивет Арабова

Работата на колекторските фирми продължава независимо от извънредното положение. Според Асоциацията за защита на потребителите депутатите от Народното събрание са забравили да включат в забраните и работата на дружествата за събиране на задължения, които продължават да тормозят хората. 

Преди няколко години Пейо Майорски получава обаждане от колекторска фирма, че е наследил дългове от фирма за бързи кредити от своя баща. Независимо че им предоставя документи, че няма нищо общо, продължава да получава обаждания. Дори и по време на извънредно положение. 

"Въпреки че съм им оставил документите, които са им необходими, те продължават да ме тормозят с единствената цел да се доберат до някои от другите наследници, за да могат да продължат да го тормозят него", разказа Пейо Майорски.

Именно заради произвола на някои фирми преди няколко години основава Асоциация, която да защитава потребителите. Според него в измененията в Закона за извънредното положение депутатите са пропуснали да забранят временно дейността на колекторските фирми. Председателят на Асоциацията е на мнение, че щом временно се спират наказателните лихви при кредитите и се налагат отсрочки при заемите, е редно и колекторските фирми да бъдат по-толерантни. 

"В момента се опитваме да си осигурим насъщния общо взето, да си купим продукти от първа необходимост, в същото време ще продължим да бъдем тормозени от колекторските фирми, от солидарност към потребителите и към хората е редно тези компании поне в този период да бъдат поне по колегиални с потребителите и да не ги тормозят поне психически, защото обстановката е така или иначе достатъчно изнервена и паниката е голяма в гражданите", смята Майоркси.

От Асоциацията призовават да бъдат отложени вземанията без натрупване на лихви и отпадането на юридическите такси. Прогнозират и че когато извънредното положение бъде отменено, можем да станем свидетели на още по-неприятни сцени. 

Преди няколко дни от Асоциацията на колекторските агенции обявиха, че продължават работа, като служителите в отделните компании ще работят на ротационен принцип и по възможност дистанционно. Над 1 500 000 българи дължат повече от 3 млрд. лв. на колекторски фирми заради неизплатени дългове. От асоциацията на колекторските агенции не бяха открити за коментар.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК