Кръводарите са намалели драстично от началото на март

В центровете се прилагат се всички противоепидемични мерки и няма опасност от зараза с коронавирус

20.03.2020 | 16:13 Редактор: Юлия Христова
Кръводарите са намалели драстично от началото на март

Вече има хора, които идват във връзка с призива (за кръводаряване). Надявам се да се увеличат и да се отзоват повече. Това каза за БНР доктор Николай Николов - директор на Националния център по трансфузионна хематология по повод апела на Министерството на здравеопазването към всички, чието здравословно състояние позволява да помогнат и да дарят кръв. Спадът като брой кръводарявания е за цялата страна, допълни той

"За половин месец, направихме статистика, от 1 март до 15 март, в сравнение с предходните години, спадът е с близо 600 дарители. Това не е малко! Дневна в Националния център по трансфузионна хематология (в София б.р.), грубо, около 100-150 човека даряват, а сега даряват около 50-60. Наполовина!…Мога отговорно да кажа, че количествата, които постъпват като искане от лечебните заведения, не намалява, а броят дарители намалява. Към момента няма недостиг и не сме отказвали подаване, но ако този период с намален брой дарители продължи, тогава със сигурност ще се получи проблем - да не можем да изпълняваме всички искания на лечебните заведения“.

Потребностите на лечебните заведения за всеки ден са различни, но ако настоящата ситуация продължи е възможно да се стигне до отлагане на операции и важни манипулации за следващ ден, предупреди той.  

Надявам се, че тази гласност, която се дава от вчера и днес, ще има резултат.

В центровете се прилагат се всички противоепидемични мерки и няма опасност от зараза с коронавирус по време на кръводаряване, категоричен е той:

"Изключително стриктна организация е създадена във всички центрове. Има пропускателен режим. Всеки кръводарител, който желае да дари и постъпва в центъра, му се мери температурата с безконтактен термометър. Ако е по-висока от 37 градуса, ние го насочваме да се обади и да се свърже с личния си лекар. Обува калцуни, а ръцете му се обливат с дезинфектант. Пускаме по един-двама човека, за да няма близост. Масите, на които пишат документите, са на разстояние почти два метра, а и повече, за да няма близост. Минават и преглед при дежурен лекар, които са разположени в едни боксове - също няма между двама дарителя контакт. Кръводарителските легла са на разстояние два метра…

Полагат се изключителни грижи и за персонала. Служителите са в предпазно облекло, с маски, шлемове и ръкавици

Възможно ли е да се заразим с коронавирус при кръвопреливане?

"Към момента няма никакви научни публикации, които да отразяват, че самото кръвопреливане или вирусът на covid-19 се пренася по кръвен път или чрез трансплантации. Това е в световен мащаб!“.

Националният център е в София и работи до 19 ч всеки ден, а през почивните - до 15 часа. Центрове има и в Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна, както и във ВМА. Който има желание да дари кръв може да го направи и в областните многопрофилни болници, където има отделения по трансфузионна хематология.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК