България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сериозни мерки в пустия Велико Търново след доказания случай на зараза

Гореща телефонна линия в общината, доброволци помагат на нуждаещите се

20.03.2020 | 10:00 Редактор: Тодор Петров

Велико Търново е сред градовете у нас, в които има регистриран случай на коронавирус. 

"Имахме регистриран случай на коронавирус на медицинско лице, което е работило в София и се е прибрало във Велико Търново. Предприети са всички мерки за карантинирането на болния и неговите близки, с които е имал пряк контакт. В лека форма прекарва коронавируса, нямаме пациент в болницата. Издирват се всички контактни лица в София", обясни кметът на Велико Търново Даниел Панов за "България сутрин".

Дезинфекцират се улиците, спирките и всички места в града, на които има струпване на хора. От няколко дни няма такова струпване, магазините спазват мерките за дистанция и предпазни средства, които служителите им трябва да носят, увери кметът. По думите му възрастните се държат много дисциплинирано, а младите вече ги няма по улиците и парковете. 

Преди няколко дни са пуснали горещи телефони в общината, на които вече са получени над 220 обаждания от хора в нужда. Доброволци обслужват по 20-30 адреса на ден, за да помагат на възрастните хора.

"Всички кметове се организират в кампания за наемане на доброволци. Има нужда от хора, които да помагат в този кризисен момент. Местната власт действа адекватно. Нашето искане е хората, които влизат в България от други страни, по-бързо да бъдат анкетирани и да бъдат изпращани техните документи до регионалните здравни инспекции, за да може местната власт да предприеме мерки", каза още кметът на Велико Търново пред Bulgaria ON AIR.

Според  Даниел Панов около 18 000 работещи в сферите на туризма и услугите във Велико Търново ще бъдат засегнати.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК