Нови 11 заразени у нас, първи случаи в Смолян и Велико Търново

Турция затвори границите си, обяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски

18.03.2020 | 17:18 Редактор: Тодор Петров

Установени са още 11 положителни проби за Ковид-19 в България. По този начин болните от коронавирус у нас стават общо 92-ма, като новите засегнати градове са Смолян и Велико Търново с по един пациент. В Смолян пациентът е в добро състояние, завърнал се е от Великобритания преди два дни. Пациентът във Велико Търново също е в леко състояние и се намира в Инфекциозната клиника.

Това обяви началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг. И добави, че смъртните случаи в света към момента са общо 8232. Турция затвори границите си преди малко, обяви още той.

Гражданите, които се връщат от чужбина, отиват на 14-дневна карантина. Попълват съответния формуляр и се проверяват от органите на реда. По време на карантината, ако имат някакви оплаквания, се обаждат по телефона на личния си лекар. Той преценява дали да ги изпрати в болница или не. Личният лекар не се среща с тези пациенти. След като е преценил, че състоянието на болния отива към тежко, той се обажда на РЗИ, които изпращат линейка.

На пациента се извършва преглед в самата болница и се преценява дали да бъде тестван или не, да остане ли в болницата или не. При положителните проби на пациентите се развиват няколко сценария:

1. лечение вкъщи (леко към средно тежко състояние)

2. лечение в болница (с тежко състояние)

3. лечение в болница на възрастен пациент с придружаващи заболявания

Положителните тестове се препотвърждават в Националната лаборатория. В процеса на разширяване на кръга от лаборатории са поканени всички университетски клиники, които да тестуват пациенти.

От щаба ще предложат дистанционно издаване на документите, от които се нуждаят бременните жени у нас.

Стана ясно още, че болниците губят пари, тъй като са спрени плановите операции и не се изпълняват клиничните пътеки.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК