Ромски махали под блокада, трудно им било да спазват хигиена

Медиатори и здравни служители водят разяснителна кампания за коронавируса

19.03.2020 | 19:25 Редактор: Наталия Тотева

Ромски махали са под блокада заради коронавируса. Първите мерки са взети в Казанлък и Нова Загора, където има пропускателен режим. От тази вечер и в София има полицейски пунктове на входовете на квартал "Факултета".

Част от ромите се оплакаха, че нямат вода и им е трудно да спазват лична хигиена. Засиленият контрол е по препоръка на Националния оперативен щаб. 

"Щабът препоръча на органите на Министерството на вътрешните работи, на местните РЗИ-та, на ромските медиатори, по-активна работа в тези общности", посочи ген.-майор Мутафчийски.

От 19 март ромският квартал на територията на Казанлък е под пълна блокада. Притеснението на властите е, че в съседните общини се регистрират много хора, завърнали се от чужбина. 

От известния блок Кармен алармират, че не могат да поддържат лична хигиена, тъй като нямат вода. 

В "Столипиново" молят за подкрепа с ограничаването на масовите събирания на хора. 

"През първия и втория ден, като че ли имаше по-голяма организация и спазване на тези правила, но след като се затопли времето, започнаха много групово да се събират хора", посочи гражданин. 

От Националния щаб разясниха, че мерките в ромските квартали не бива да се приемат като дискриминационни. Медиатори и здравни служители ще водят разяснителна кампания за коронавируса.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК