Депутатите обсъждат деветте противоепидемични мерки

Предвиден е затвор до 3 години и глоба до 10 000 лв. за фалшиви новини за заразата

18.03.2020 | 07:43 Редактор: Тодор Петров
Депутатите обсъждат деветте противоепидемични мерки

Народното събрание ще обсъди на първо четене законопроекта за мерките по време на извънредното положение. Той включва 9 противоепидемични мерки, свързани със забраните за посещения на всички видове масови мероприятия, за командировки в страната и в чужбина. 

Предвижда се спиране на запори и срокове по висящи дела и се уреждат завишени санкции при нарушаване на карантина. В законопроекта е предвиден затвор до 3 години и глоба от 1000 до 10 хиляди лева за телефонни измами и фалшиви новини за разпространението на заразна болест. 

В текстовете се регламентират и начините за ползване на платен или неплатен отпуск в условията на извънредно положение и се увеличава срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки с шест месеца. 

Депутатите ще обсъдят и проекта на решение, внесен от БСП, в който се предлага до изтичане на един месец от отмяната на извънредното положение, да се наложи мораториум върху спирането на подаването на тока, парното, водата и телекомуникационните услуги, както и да се спрат сроковете за плащане на сметките.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК