Масови оставки във Втора градска, Фандъкова успокоява напрежението (Обновена)

Лечебното заведение не е подготвено да приема заразени с Ковид-19, твърдят медиците

17.03.2020 | 12:30 Редактор: Тодор Петров

Сътресение във Втора градска болница, която трябваше да бъде преструктурирана в инфекциозна болница. Вчера специализанти излязоха със съобщение до медиите, че болницата не е готова да приеме такива пациенти и няма достатъчно апарати за обдишване. До момента оставки са депозирали 85 медици, 250 души остават на работа. 

За да внесе яснота и да обсъди други варианти за реорганизация, на място пристигна столичният кмет Йорданка Фандъкова. На срещата присъстваха и представители на Българския лекарски съюз. 

В болницата има два апарата за обдишване, които са втора употреба и са 10-годишни. Няма инфекциозно отделение, реанимация и достатъчно анестезиолози. Лекарите са оплакват, че не са добре защитени - нямат маски и защитни облекла. Именно заради това напускат. По думите им те са били заставени да подпишат анекс към договорите си, включващ това, че ще се наложи да работят в среда с коронавирус, като ще получат по 600 лева допълнително.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на болницата заяви, че тя ще продължи да работи каквото и да се случи. Ако се наложи, ще бъдат търсени и доброволци. Пациентите, които бяха настанени в болницата, са преместени в други лечебния заведения и в момента тя е празна. 

"Продължавам да очаквам предложенията от страна на ръководството, които да бъдат разгледани. Няма да се приемат болни, докато болницата няма капацитет и възможност за това. Идеята беше болницата да се подготви като резерв, ситуацията е динамична. Искам всички да са спокойни и да имат още малко търпение. Трябва да сме напълно сигурни, че отделението има целия капацитет, оборудване... Стана ясно, че няма никакъв проблем със защитните облекла, че има план. Очевидно имат някакви различия и има лекари, които много искат да продължат да работят, както са работили досега", заяви Фандъкова след срещата си с лекарите.

Тя е получила уверение, че болницата ще осигури отделение и ще започне приемането на болни, когато медиците гарантират, че вече имат нужния капацитет.

"Подаването на оставки е лично решение. След като се вземе решение, то може да бъде променено", каза още столичният кмет.

А затворената болница предизвика главоболия за хората, които имаха часове за ТЕЛК. В събота държавата взе решението, че действието и на вече издадените ТЕЛК-ове се удължава до края на май.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК