Нов случай на коронавирус у нас: Заразено е 9-годишно дете от Англия (Обновена)

Чичо му е бил контактен със сестра си, която също е болна

16.03.2020 | 12:25 Редактор: Тодор Петров

9-годишно дете от Англия, пребивавало в Банско, е 52-рият случай на коронавирус, регистриран в България. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния сутрешен брифинг. Над 400 човека са под домашна карантина.

Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус с почти никаква клинична картина. Чичото на детето, който също се намира в България, е бил преди това контактен със сестра си, която е болна от коронавирус инфекция.

"Още един пример за върховна безотговорност. Големият проблем на нашите хотели и туристически фирми е, че в стремежа си да запазят бизнеса приемат хора, които са абсолютно безотговорни", подчерта началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

И подчерта, че общо в страната се забелязва отчетлива тенденция на съобразяване с препоръките и заповедите.

"Не мога да не изкажа благодарността си към всички български граждани, които се съобразяват с разписанията да си стоят вкъщи и да не се разхождат излишно. Това ще ни даде възможност и ние да не бъдем прекалено твърди в изискванията. Щом се забележи тази мобилизация в обществото, тогава не е нужно да пренатягаме положението", заяви ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

В "Пирогов" с най-голямо внимание от Оперативния щаб следят 80-годишна пациентка, която е и с инсулт. Тя все още е в стабилно състояние, не е интубирана към този момент. Там е приета и изпаднала в паника гражданка на Северна Македония, която е регистрирана с коронавирус по-рано.

В Китай са регистрирани само 16 случая в последното денонощие, докато в Италия регистрираните за същото време са 3590, общо те са 24 000, а починалите за денонощие на Ботуша са 368. В Иран регистрираните болни са 13 000, в Южна Корея те са 8 000. В Испания 1024 са новите случаи, общо 7800 са пациентите. Починалите за денонощие в страната са 84. В Германия инфектираните са общо 5800, във Франция те са 5400, в САЩ общо 3780 са регистрираните случаи. В Швейцария те са 2200, а 1391 са болните във Великобритания.

"Мерките в Европа са бързи, към България са затворени границите със Сърбия, с изключение на "Калотина", където се пропускат ТИР-ове. Строгите мерки дават резултат. Във Великобритания все още върви тенденцията към невзимане на мерки. Все още не сме прибегнали до крайни мерки като категорична забрана на пътуванията", каза още ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК