Лекар: Само дисциплината ще ни предпази да не станем втора Италия

3/4 от хората изкарвали Ковид-19 като банална настинка

13.03.2020 | 21:55 Редактор: Юлия Христова

Нови 7 случая на коронавирус са потвърдени днес у нас. Имаме шанс и можем да се справим с кризата, ако действително всеки един от нас, се води от презумпцията, че колкото сме по-малко контактуваме, толкова по-успешни ще бъдем, посочи премиерът Борисов. 

"За първи път видяхме вируса в края на ноември в Китай, за съжаление изтече извън Китай - освен, че е много заразен, смъртността може да е по-голяма от тази при традиционната настинка", каза за "Денят ON AIR пулмологът т д-р Александър Симидчиев.

По думите му именно мерките направиха така, че в Китай да се преодолее вече пика на заболяването. 

"Изолацията е важна, така епидемията ще се забави за единица време и няма да натоварим за кратко време толкова много здравната система. За да не стигнем до избор на това на кого да се слагат кислородни апарати, както в Италия, е важно да се изолираме социално. То е като с горящи дървета на разстояние - ако едното гори, другото не може да се запали, ако е достатъчно далеч. Стоенето вкъщи е важно, избягването на събития с много хора, дори рождени дни", кометира той за Bulgaria ON AIR

3/4 от хората - посочи лекарят - изкарвали Ковид-19 като банална настинка. 15% ще прогресират с болестта и ще почувстват недостиг на въздух. Усложненията при грипа и коронавируса са различни. В момента страната ни има около 3000 теста за Ковид-19. 

"Важно е приоритизирането на малкото ресурс, който имаме и да помислим това, което имаме къде да го разположим. Съществена е дисциплината, защото каквато и да е организацията, без дисциплина няма как да се случат нещата към подобряване. Дисциплината е онова, което няма да ни направи втората Италия", посочи още той. 

Смъртните случаи са основно при хора над 70 г., които са имали други заболявания. В резултат на заболяването белите дробове се възпаляват, младите хора оцеляват по-често.

"Не бих нарекъл ставащото паника, а народопсихология. Има ваксини, които се правят в момента и след около 1,5 г. ще може да се ползват. Около 3% е смъртността при Ковид-19. Това не е висок процент. Нямаме имунитет към него, това е вирус, който не е направен от човек. Апелирам да не се срещате с много хора, останете вкъщи, това е начинът да пречупим гръбнака на инфекцията", допълни д-р Симидчиев. 

Около 5-6 часа е доказано, че вирусът съществува върху повърхности, но според някои публикации и до 24ч.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК