Медици от белодробната болница трябвало сами да си взимат проби за вируса

Според д-р Попкостова защитните облекла не са достатъчни за всички

13.03.2020 | 18:12 Редактор: Ивет Арабова

Медици от столичната белодробна болница сигнализираха, че сами са си взимали проби за коронавирус, тъй като никой от здравните власти не е отишъл при тях. Част от персонала на лечебното заведение се оплака, че е трябвало да се приемат пациенти с коронавирус без необходими защитни средства и без инструкции, а за положителните резултати на пациентите настанени при тях, разбрали от медиите.

Миналия четвъртък служителите на 3-та клиника в белодробната болница получили устно нареждане да евакуират пациентите, защото клиниката щяла да се преструктурира, а в нея трябвало да се лекуват усложнения от грип. Това разказва д-р Попкостова.

"Получихме писмена заповед на 10-ти, но тази заповед беше издадена на 10-ти, но с влизане в сила на новите условия от 6-ти, т.е. със задна дата", каза д-р Попкостова.

В същото време в клиниката постъпили 3-ма контактни пациенти – чужденци. Без защитни облекла част от персонала приема и четиримата контактни пациенти на семейството от "Пирогов". 

"Тези контактни бяха приети при нас без да бъдат изследвани. Бяха взети пробите от нашия персонал, който пак държа да подчертая не беше обучен, не ни бяха дадени никакви насоки", отбеляза д-р Попкостова.

12 часа по-късно медиците получават защитни облекла, но според д-р Попкостова те не са достатъчни за всички. 

"Тези 10 облекла стигнаха само за дежурните през деня, като през нощта лекарят не е разполагал с такова облекло, като на следващия ден също част от сестри и санитари", обясни тя. 

За положителните проби на пациентите медиците разбрали от медиите, а в момента част от персонала е в карантина.  

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК