Извънредно положение до 13 април в България: Започва масово разпространение на коронавируса

Да покажем един месец единство в изпълнението на тези мерки, призова Бойко Борисов

13.03.2020 | 11:24 Редактор: Тодор Петров

С 201 гласа "За" от 201 гласували депутати бе прието предложението на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение в България от днес до 13 април!

Ще бъде създаден щаб с експертни представители на всяка парламентарно представена група за определянето на икономическите мерки, които да бъдат предприети в страната.

С извънредното положение у нас се дава възможност за затваряне на детски градини, училища, университети, спортни зали и частни бизнеси. Ще е възможна и забрана за движение на гражданите в страната и чужбина. 

Ще има и сериозни рестрикции срещу неспазващите карантина. Дава се и право за мобилизация на Българската армия. Извънредното положение дава възможност за приемането и на временни закони.

"Вече не се явяват единични случаи в България на заразените с коронавирус, а започва масово разпространение", заяви в парламента председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че са били дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. 

"Само тази ситуация около двойката в "Пирогов" е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина. При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години затвор, Гърция 2 години, Русия 3 години", каза проф. Мутафчийски.
 
Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес.

"С актуализация на бюджета трябва да бъде дадена оценка със заплащане на тези, които са на първа линия, на техния труд. Преди 2 дни ситуацията в света беше различна. Вчерашният ден беше като бомба на изявления на всички световни лидери. Това чудо, което съсипва света в здравословен и стопански тип, променя начина ни на мислене. Затварянето на граници ще блокира стопанския живот, блокира наши шофьори. Ще предложим чисти коридори, за да не стане проблем с доставките. С минимум 3 млрд. лева до края на годината бюджетът няма да бъде запълнен, ако се запази положението", обясни премиерът Бойко Борисов.

Той подчерта, че нито една държава не е приложила нито една мярка повече от нас и не е направила нещо, което ние да не сме направили. По думите му извънредното положение ни е нужно главно за недисциплинирани хора, които разнасят заразата. Колкото повече се изследва една нация, толкова повече се вдигат заболелите, отбеляза Борисов.

"Заради хората да покажем един месец единство в изпълнението на тези мерки. Ако не издействаме чист коридор за транспорта, ще влезем в още по-тежка ситуация. Сегашният закон е една година затвор. Надявам се на цялата строгост на закона да бъде приложена към тези, които не спазват разпоредбата. Една година затвор е много тежко наказание, просто трябва да го приложим", каза още премиерът. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че именно социалистите са предложи 1 месец извънредно положение у нас. Първоначалното предложение на МС е било то да важи безсрочно.

"Притеснява ни действието на правителството на парче, очакваме комплексен подход. Българското правителство няма готовност от пакет с мерки. Затова предложихме да се мисли за икономически и социален пакет, който да омекоти удара след това. А не да се действа панически. Ще гласуваме "За" предложението на Министерския съвет", заяви Нинова.

От ДПС също обявиха преди самото гласуване, че ще подкрепят предложението за въвеждането на извънредни мерки. 

"ДПС ще съдейства за реализирането на всички мерки", увери лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ. 

ПГ на "Обединени патриоти" също обяви, че подкрепя въвеждането на извънредно, тъй като то е крайно необходимо. Като превантивна мярка, която да ограничи скоростта на разпространението на вируса.

"Винаги сме поставяли на първо място здравето и съществуването на българския народ", подчерта Валери Симеонов от парламентарната трибуна.

От "Воля" изразиха подкрепа към мерките и обявиха готовност да работят извънредно, но не скриха разочарованието си от  пренебрегването на темата, когато вирусът е бил на един пътник разстояние от Китай. Според тях ситуацията е била подценена и сега сме изправени пред сериозна криза.

Да успокоим българските граждани, че повод за паника няма, настоя лидерът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК