Ген.-майор Мутафчийски: 3 деца са заразени с коронавирус

Има редица случаи и много сигнали за нарушаване на домашната карантина

13.03.2020 | 08:55 Редактор: Искра Ангелова

Няма нови положителни проби на коронавирус у нас. 189 пациента са заложени да бъдат изследвани във всичките лаборатории, като от тях 16 са обявени като положителни. Те са предимно в София и част от област от Монтана, където са контактите на семейството, настанено в "Пирогов". Това каза началникът на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА.

"Имаме заразени 3 деца - на 4, 7 и 11 години. Те са настанени в болниците, в които ви съобщих. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. Далите положителни проби ще си останат вкъщи и ако имат болестни симптоми, изразени над средно-тежко състояние, то тогава ще бъдат приети в болница", каза още той.

Ключовата дума във всички мерки е социалното дистанциране и изолиране, категоричен е ген.-майор Мутафчийски.

"На заседанието докладвахме на правителството за развиващата се обстановка, за приемащите се мерки в Европа, които в доста страни вече наподобяват мерките, които се взимат в Китай. СЗО оцени, че единствените правилни мерки, от които има резултат, са мерките на Китай", каза още Мутафчийски.

Той посочи, че има редица случаи и много сигнали за нарушаване на домашната карантина. 

"Една от причините за разрасналата се епидемия във фамилията на семейството, настанено в "Пирогов", е едно празненство, което не отговаря на нашите призиви. Починалата жена няма кой да я погребе в момента, защото всички са под карантина. Разговаряхме с проф. Балтов, тя е оставена в камера и след като изтече карантината близките ще могат да отдадат последна почит към нея", допълни началникът на оперативния щаб.

Той посочи, че в света нещата се развиват динамично, особено в Европа. 134 хил. са случаите към тази сутрин. Новите са 8389 само за денонощие, а смъртните случаи са вече 4983.

Възстановени от заболяването са вече 70 000. В региона около нас ситуацията също е много динамична. Италия задмина вече 15 хиляди. В Китай регистрираха само 21, което е прецедент.

"Ако запълним болниците със здрави хора, които са носители, това ще срине системата. Всички държави реагираха адекватно, ние също ще го направим", заяви ген.-майор Мутафчийски.

Международната практика е тези болни да бъдат под строга карантина. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК