Васил Велев: Препоръчваме, където е възможно, работата да се реорганизира

По думите му ще трябва да се научим да живеем в тези условия, за да не се влошава ситуацията

12.03.2020 | 22:15 Редактор: Юлия Христова

Загуби за милиони и заплаха от фалити в бизнес средите заради коронавируса у нас - ще се стигне ли до такъв сценарий в следващите месеци?

Не се знае докъде ще стигне пандемията и страхът от нея, за първото полугодие ще имаме спад на БВП, изпитват затруднения преработващата индустрия, както и по целия цикъл на доставки, забавени реализациии, предвид затрудненията с транспорта. Това каза за "Денят ON AIR" председателят на АИКБ Васил Велев

По думите му ще трябва да се научим да живеем в тези условия, за да не се влошава ситуацията

"При всички случаи на места ще има съкратени хора и намаляване на заплатите. Трябва организационни и законови мерки да се вземат. В Германия например има опция за отпуск по икономически причини", обясни той за Bulgaria ON AIR

Велев посочи също, че има голямо затруднение с износа, но и с вноса от Италия. Проблемът се влошавал, тъй като водачите, идващи от Италия биват поставяни под 14-дневна карантина. 

"Не може да се задържат десетки тирове часове наред по границите. Стремежът е да предложим пакет от мерки за доходите на хората и предприятията при рязък срив на доходите. Препоръчваме, където е възможно, работата да се реорганизира, трябва да променим маниера си на общуване. Трябва да пазим възрастните хора", каза още събеседникът. 

По думите му страната ни няма готов механизъм какъвто имат другите страни при такива кризисни ситуации. Ограничаването на контактите и движението трябвало да става разумно.

"Това е нова ситуация, която не знаем колко дълго ще продължи. Животът продължава...", коментира още той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК