България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Коцев от синдикат "Защита": Организацията в "Св. София" е нулева

5 мед. сестри и 2-ма санитари са подали заявления за напускане

12.03.2020 | 08:40 Редактор: Наталия Тотева

Вълната от напускащи медици в клиниката по белодробни болести "Света София" започна на 11 март. Причината е възмущението от липсата на защитни облекла, подготовка и инструкции за протичане на работата с пациенти, заразени с Ковид-19.

5 мед. сестри и 2-ма санитари са подали заявления за напускане до момента.

"Няма никаква организация. Никой не ги е обучил какво трябва да правят, как да подхождат към болните, въпреки че всяка сутрин си леят сладки приказки от т. нар. кризисен щаб. Организацията е нулева", посочи за Bulgaria ON AIR д-р Андрей Коцев от синдикат "Защита".

Той обясни, че клиниката, която е под тази, в която се настаняват хората със съмнение за коронавирус, е туберкулозна клиника, като има болни от СПИН, хора с понижен имунитет и т.н.

"Пандемия е обявена от вчера. Всички, които обясняваха, и главния инспектор и кой ли не от глашатаите на властта, че този вирус е някакъв мек вариант на коронавируса и не бил толкова страшен, че било като грипния вирус - нищо подобно. Това е един жесток вирус. Виждате, че цяла Италия се затвори. Очаква се и цяла Европа да пламне", добави той.

"По информация на д-р Чернева, която е нашият председател на синдикалната секция от вчера, 5 медицински сестри са подалите заявления за напускане, 6-та обмисля и най-вероятно ще го подаде, плюс 2-ма санитари. Като остават 3-ма лекари, без шефа на клиниката, да обслужват всички болни, които ще пристига", коментира д-р Коцев.

Какви са мотивите на напускащите?

"Те са отвратени от отношението и от това, че трябваше да се намесят медиите, за които ние сме благодарни, за да се снабдят с предпазни облекла. И тирът, за който генерал-майор Мутафчийски говори, че едва ли не - не е трябвало да дойде тук и какво сме очаквали тир да дойде - да очаквали сме тир, но преди два месеца", добави той. 

От 11 март мед. работниците вече разполагат с защитни облекла. Д-р Коцев смята, че реакцията на щаба е била твърде закъсняла. Възможни са още оставки.

Днес Управителният съвет на Българския лекарски съюз взе решение за създаване на Фонд за подпомагане на лекарите.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК