БСП: Няма да има голям ефект върху крайния потребител след новата цена на газа

Ако успеем да стигнем до 5-7% намаляване на сметките, трябва да сме доволни, посочи той

04.03.2020 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова

Премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерски съвет, че цената на природния газ за България пада с 40%. До това споразумение стигна след 7 месеца преговори "Булгаргаз" и "Газпром".

"Това, което споделиха от правителството, че е постигната договорка за намаляване на газа с 40%, е добра новина, но с това добрите новини се изчерпват. Защото цената, на която е купуван газ досега, се намалява с 20%, а другите 20 идват от спадането на цената на газа на борсите във връзка с международните кризи", каза депутатът от БСП Таско Ерменков в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че крайният потребител и индустрията не ги интересува с колко е намалена цената на газа, а каква ще е цената на сметките им.

"Силно съм притеснен, че няма да има голям ефект върху крайния потребител. Защо мисля така? Петролът в момента е 2 пъти по-евтин на международния пазар, но у нас бензинът не е 2 пъти по-евтин. В цената на газа плащаме пренос и разпределение, това е сумарно от 3 услуги, които се извършват", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът каза още, че преносът се извършва от "Булгартрансгаз" и до голяма степен крайната цена на газа се е компенсирала от 110 млн., които България е получавала за транзита.

"Сега ги няма тези 100 млн. лв. Ако успеем да стигнем до 5-7% намаляване на сметките, трябва да сме доволни. Но парите няма как да бъдат върнати със задна дата", каза още той.

Той попита дали парите на хората, които карат на метан у нас, ще бъдат върнати, както и дали ще се намали цената на билета на градския транспорт, тъй като автобусите също са на метан.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК