Ще се връщат ли пари на абонатите на "Топлофикация" заради по-евтиния газ?

За да усетят потребителите намалението, трябва първо да има решение на енергийния регулатор

04.03.2020 | 18:00 Редактор: Ралица Братанова

Ще поевтинее ли парното и ще се връщат ли пари на абонатите на топлофикация -това е най-задаваният въпрос след като от вчера цената на руския газ за страната ни намаля с 40 процента.

Новината за това, че цената на природния газ, доставян от Русия пада с над 40%, считано със задна дата и на страната ни ще се връщат пари, накара хората да се запътят към Топлофикациите и да питат за компенсации. 

Пред дружеството в София срещаме и Атанас Христов, дошъл да попита какво ще получи. Въпросите му обаче остават без отговор. 

Средно на месец Атанас плаща по около 100 лева, като от трите радиатора, които има вкъщи ползва само един. След новината за новите цени, се надява сметките му за парно да намалеят.

Потребителите на "Топлофикация" се надяват дружеството или да им върне парите след преизчисляването или да получат поне някаква компенсация. 

И докато хората се чудят какво ще се случи със сметките им, експертите са категорични. Въпреки спада с 40% цената на природния газ у нас остава все така с около 20% по-висока от средните за Западна Европа. 

За да усетят потребителите намалението, трябва първо да има решение на енергийния регулатор относно цената на природния газ и на топлинната енергия. 

От регулатора поясняват, че за различните топлофикации всяко намаление ще е различно. От 1 март цената на природния газ ще се определя за всеки месец поотделно, а не както е в момента на тримесечие.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК