На първо четене: Вдигат възрастта за влизане в армията на 40 г.

Военните ще могат да работят до 3 години след пенсиониране

04.03.2020 | 14:57 Редактор: Ивет Арабова
На първо четене: Вдигат възрастта за влизане в армията на 40 г.

Вдигане на 40 години на възрастта за приемане в армията. Това решиха депутатите при гласуването на първо четене на поправките в Закона за отбраната и въоръжените сили. Промените бяха одобрени със 102 гласа "за", само 1 "против", а други 52 са "въздържали се". В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години. 

Другите текстове предвиждат военните, навършили възраст да се пенсионират, но не са се възползвали от това си право и  искат да продължат да работят, да могат да останат на служба още три години. 

Дава се възможност военните служители да работят до три години след пенсиониране. Пенсионирани военни обаче ще могат да остават на служба по решение на военния министър, съобщава "Монитор".

Очаквано ГЕРБ и "Обединени патриоти" защитиха предложенията, а БСП и ДПС ги разкритикуваха, като по време на дебатите от опозицията изтъкнаха, че така няма да се реши проблемът с недокомплекта в армията. 

Зам.-военният министър Атанас Запрянов определи мерките като добри. Запрянов увери, че промените са ориентирани към хората на входа на системата.

Той поясни, че сега за някои специфични професии в армията, като юристите например, възрастта е 40 години. Според техните разчети тази година ще напуснат 316 човека, догодина - 468, а през следващите години над 600, като през 2025 дори ще надхвърлят 1000. Така с тези мерки, наред с тенденцията постъпилите в армията да са повече от напусналите, то недостигът ще се намали до 50 %. Запрянов заяви, че проблемът не е със сержантите, а с войниците. Накрая той заяви, че промените са в интерес на въоръжените сили. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК