Борисов обеща повишаване на разходите за модернизация на армията

Те вече са ударили 3,1% от БВП, стана ясно от разговор на премиера с генералния секретар на НАТО

18.11.2019 | 16:35 Редактор: Ралица Братанова
Борисов обеща повишаване на разходите за модернизация на армията

От началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г.

"С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019-а година разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП", е казал в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от правителствената пресслужба.

Двамата разговаряха в навечерието на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон.

Борисов е допълнил, че целите на страната ни са фокусирани в три основни области – повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, и преодоляване на дефицита на личен състав във Въоръжените сили.

По приоритетите се работи активно и в следващите години ще продължи реализацията на ключовите проекти по модернизацията  - придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини.

"Високо оценявам ролята на Алианса за защита на сигурността, свободата и демократичните ни ценности. За нас – националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО", е изтъкнал премиерът пред Столтенберг.

Борисов е посочил още, че отчитайки днешните рискове и предизвикателства пред международната среда за сигурност, страната ни разглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всякога.

"За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана", е акцентирал Бойко Борисов.

Той е дал висока оценка на темите, които ще бъдат във фокуса на Срещата на върха на НАТО в Лондон, касаещи всички ключови елементи от архитектурата на сигурността в Евроатлантическия регион.

"Вярвам, че решенията на висшия форум ще доведат до по-нататъшно укрепване както на възможностите за възпиране и отбрана, така и на трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка", е заявил премиерът пред генералния секретар на НАТО.

"България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност. Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях", е казал още Борисов в телефонния си разговор със Столтенберг.

Премиерът специално е обърнал внимание върху ролята на съвместните военни учения, които допринасят за подобряването на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на други държави членки на НАТО.

Борисов и Столтенберг са обсъдили още укрепването на сътрудничеството между НАТО и ЕС, тъй като именно Алиансът е фундаментът на колективната отбрана в Европа.

Министър-председателят и генералният секретар на Алианса са били категорични, че заедно трябва да защитаваме нашите споделени ценности и принципи – свобода, човешки права, демокрация, върховенство на закона, което ни прави силни и способни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК