Любомир Кючуков: Турция упражнява натиск върху Европа чрез мигрантите

Високо напрежение на българо-турската граница

29.02.2020 | 08:55 Редактор: Ралица Братанова

Турция в момента се опитва чрез мигрантите да упражнява натиск върху Европа, каза за предаването "Брюксел 1" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър.

Според Кючуков Турция цели няколко неща.

"Първо -  иска да намали политическия натиск от страна на Европа с насрещен натиск, спрямо политическата ситуация вътре в страната. Знаем, че президентът Ердоган често е критикуван за недемократичната форма на управление на страната. Второ - по този начин Турция се стреми да получи допълнителни средства, защото ЕС въвежда още изисквания и условия и бави плащанията, които са по договора от 2016 г. , който ограничи мигрантския поток. И трето, и не по-малко важно, въпреки че това се отнася в много голяма степен и за НАТО, по този начин Турция се опитва да получи подкрепа или най-малко да спре критиките спрямо политиката си в Северна Сирия“, допълни Кючуков.

По думите му използвайки ситуацията, Турция ще се опита да договори и получи допълнителни средства извън вече подписаното споразумение с ЕС.

Цялото интервю и още коментари по актуални теми можете да гледате в предаването "Брюксел 1" в събота, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК