Глас от ГЕРБ: Експертите от тол системата са готови да съдействат на всеки

Превозвачите са притеснени, че не знаят как да използват новите устройства

27.02.2020 | 21:40 Редактор: Ралица Братанова

Тол системата стартира от 1 март, но до 27 март ще има гратисен период, през който тежкотоварните автомобили ще могат да се движат без електронни (бордови) устройства за таксуване. Изминатото разстояние ще се отчита чрез маршрутни карти. 

В "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Младен Шишков подчерта, че не става въпрос за отлагане на тол системата.  

Едно от притесненията на превозвачите е, че не знаят как да работят с трите вида устройства на тол системата - бордови устройства, маршрутни карти и GPS тракери.

"Когато си закупим нов GSM, ни трябва малко време да го настроим. Има силно изразена информационна кампания относно начините, по които може да се случи закупуването, ползването и всичко останало на трите вида устройства", коментира депутатът от ГЕРБ.

Той бе категоричен, че експертите от тол системата са готови да съдействат по всяко време на всеки, който има нужда от помощ. Шишков припомни, че бордовото устройство и услугите към него ще бъдат безплатни за превозвачите.

"Пазарът ще бъде конкурентен, не монопол. В процеса на конкуренцията този етап щеше да бъде достигнат, просто изпреварихме малко събитията. Националните доставчиците са четири, като двама от тях са подписали договор за тази услуга", обясни депутатът от ГЕРБ пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че процесът е отворен, динамичен и не е еднократен, така че ще има възможност още фирми да се включат в тази дейност. 

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК