СУ отне званията на 4 души, свързаха ги с Нацистка Германия

В списъците попада личният юрдически съветник на Хитлер - Ханс Франк

27.02.2020 | 19:30 Редактор: Наталия Тотева

Софийският университет отне званието "Доктор хонорис кауза" на четирима души, свързани с управлението на Нацистка Германия. Причината e писмо от наследник на оцелелите от Холокоста в България

През третото десетилетие на 20 век Софийският университет раздава титлата "Доктор хонорис кауза" на над 50 души. Поводът е 50-годишнината на университета. 

В списъците попадат личния юридически съветник на Хитлер - Ханс Франк, германският министър на науката Бернард Рест, който уволнява преподавателите от еврейски произход, пруският генерал Едвалд Роберт Валентин фон Масох и юристът Едуард Колорауш, създател на Нюрбергските закони. 

81 години по-късно писмо, изпратено от Леа Коен - председател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България - кара академичния съвет на Алма матер да размисли. 

"Авторитетът на Университета не позволява негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или извършили престъпления", твърдят от Академичния съвет на Софийски университет.

"Безобразие е защото към момента на тяхното награждаване, а и след това, някои от тях не са извършили престъпления", коментира Боян Расате за Bulgaria ON AIR.

"Софийският университет се е превърнал в гнездо на либерална, мултикултурна, антибългарска пропаганда", добави той.

Според Искра Баева, историк в Софийския университет, "юрист, който е създал Нюрбергските закони за лишаване на евреите от права, е особен тип юрист".

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК