Ще се върне ли доверието в българските университети?

Темата коментира депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова

13.02.2020 | 21:45 Редактор: Кристина Крумова


В Народното събрание бяха гласувани промени в Закона за висшето образование у нас. Какво целят те и какво предстои да се случи?

"Промените имат една цел - да възстановят и да повишат качеството, доверието и контрола във висшите училища и без революционни промени да дадат възможност на университетите да се развиват", каза депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова в студиото на "Денят ON AIR".

Промените са в няколко направление - по отношение на управлението, контрола и акредитацията. Има промени, които касаят преподавателите, студентите и връзката на висшите училища с общините и бизнеса. 

Депутатите гласуваха създаването на Национална карта на висшето образование. Тя трябва да определя профилната и териториалната структура на висшето образование в страната по професионални направления и специалности от регулираните професии в съответствие със социално-икономическото развитие и потребностите на пазара на труда.

"Целта на тази карта е да представи много ясно приоритетите във висшето образование, съобразени с икономическото, академичното и научното развитие", отбеляза Дамянова пред Bulgaria ON AIR.

Картата трябва да бъде разработена и приета в рамките на една година.

"Другата важна промяна по отношение на управлението е министърът да сключва договор за управление с ректора на съответното висше училище. Този договор ще бъде гаранцията за това, че ще бъде проследявано управлението и при неспазване на държавната политика висшето училище ще бъде санкционирано от държавната си издръжка", зави депутатът.

Една от основните промени, които касаят преподавателите, е прекратяването на мандата на лице, заемащо ръководна длъжност над 65 години.

"Става въпрос за това хората, навършили 65 години, да не могат да се кандидатират за ръководна длъжност. Заварените положения се довършват. Никой не забранява на никого да работи", категорична беше Дамянова.

За студентите отпадат таксите за някои административни услуги. Дава се възможност за сключване на договори между студентите и работодателите. Предвижда се и освобождаването от такси на студенти, които са избрали защитени специалности.

"Висшите училища трябва сами да разберат, че има нужда от промени. Те се съревновават не помежду си, а с другите по света. Даваме възможност без революционни промени за промяна, но трябва да има усилия и от академичната общност", каза още Дамянова.

Тя допълни, че се очаква по-голяма ангажираност от всички заинтересовани страни и промяна, която да мотивира младите хора да изберат университети в страната ни.

"Имаме голяма нужда от страна на бизнеса за реклама на някои специалности. Консервативна е българската образователна система. Но се надявам и висшите ни училища да се отворят към по-добри решения", завърши депутатът от ГЕРБ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК