Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Закъснели сме за промени във висшето образование, заяви социалист

Контролът трябвало да бъде само върху финансовото изразходване на средства от ВУЗ-овете

27.11.2019 | 21:32 Редактор: Стефанка Митева

Парламентът прие промени в Закона за висшето образование. Какви рискове крие това според БСП? 

"Искам да уточня, че може би сме закъснели за необходимите промени във висшето образование. 20 години ние виждаме как системата върви по инерция. Оставихме пазарът до голяма степен да регулира и системата на висшето образование. Държавата на практика отсъстваше в един толкова важен сектор, какъвто е системата на висшето образование", коментира депутатът от БСП Николай Цонков.

По негови думи са се натрупали сериозни проблеми, като част от тях са свързани с начина на оценяване на качеството на образованието и механизма за финансиране. 

"Големите промени, които се залагат в този закон са в две групи - първата е начинът на управление на университетите и контрола при самоуправлението на университетите, включително и разходване на средствата и втората група са процедурите при извършване на акредитацията. Ние имаме резерви за първата група промени, които се правят", разкри Цонков в студиото на "Денят ON AIR".

Депутатът заяви, че предвидените промени налагат контрол върху автономията, която може да е научна, академична и административна, но контролът трябва да се упражнява само върху финансовото изразходване на средства.  

Според него броят на висшите училища не бил голям и бил в едно добро съотношение спрямо населението ни. 

"Трябва да намалим броя като прием в държавните университети, но това не трябва да бъде за сметка на финансирането на висшето образование и да се засили научните изследвания като основно направление", сподели Цонков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК