Борисов праща самолет в Италия за блокираните ученици от Каварна

Премиерът дойде на извънредната среща с превозвачите

26.02.2020 | 19:15 Редактор: Ивет Арабова

Премиерът Борисов ще изпрати правителствения самолет в провинция Ломбардия в Италия, който да прибере блокираните ученици от Каварна. Учениците от професионалната земеделска гимназия в Каварна ще бъдат транспортирани с правителствения самолет във Варна и ще бъдат настанени в болницата в Каварна.

"В момента подготвят машината, стане ли готово - веднага изпращаме.Сега разбрах, че са толкова деца - около 30. Ще направим всичко възможно да ги приберем още тази вечер", добави премиерът, който дойде на извънредна среща с превозвачите.

Борисов обясни, че имало е план децата да се приберат с футболистите на "Лудогорец", но така и те трябвало да са под карантина.

Коронавирус в България няма, но се увеличава броят на поставените под карантина. Излязоха резултатите от пробите на 9 пациенти със съмнения за коронавирус. Те са настанените в болниците в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас и са отрицателни. Отрицателни са и пробите на хората, които са настанени във Военомедицинската академия. 

В Националната референтна лаборатория по-късно днес са постъпили проби от Русе, резултатите от които ще излязат в четвъртък. В Пловдив ще изследват седемгодишно дете с висока температура и ларингит, било е в Мюнхен, преди да бъде настанено в детското отделение. 

В Добрич превантивно група от шестима ученици и четирима преподаватели от средно училище "Любен Каравелов“ са под карантина, след като се върнали от обменна програма в Италия. Междувременно се обмисля и вариант и други болници да бъдат пригодени за коронавируса. Властите са категорични, че цялата здравна система е мобилизирана.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК