Пресъхнали чешми в с. Кралев дол, имали вода по 2 часа на денонощие

Пернишкото село не се захранва от яз. "Студена"

19.02.2020 | 19:34 Редактор: Ивет Арабова

Без воден режим, но и без вода. От юни месец чешмите в пернишкото село Кралев дол са пресъхнали. Жителите му са подали сигнали до отговорните институции, но няма отговор. 

Два пъти на ден за по два часа – с толкова вода разполагат жителите на пернишкото село Кралев дол. 

"Със запасяването се оправят нещата. Ако дойде в 1, значи към 9-10 пак ще дойде. И съм си направила сметка, че тогава трябва да изчистя, да изпера, да сготвя, за да оставя всичко чисто, понеже после тръгвам за работа", разказа Галина.

Селото не се захранва от язовир "Студена," а има собствени водоизточници. 

"Заедно с ВиК сме обходили всички каптажи и установихме, че самата вода е недостатъчна за нарастващото население на Кралев дол. Когато стигне горно ниво вода се подава, когато е долно се спира", обясни кметът на Кралев дол Пламен Георгиев.

Според жителите причината да нямат вода не се крие в сушата. По сигнал на кмета на Кралев дол, от ВИК-Перник започнаха проверка на водопровода в началото на селото, за да се разбере дали има теч или незаконно свързване от близкото предприятие. 

"Намерихме две тръби за момента, които ще ги прекъснем - да видим дали от там е проблемът", каза Румен Асенов от ВиК-Перник.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК