Борисов към шефа на АПИ: Без винетки! Бързо ще се разправя с вас

Шофьорите няма да бъдат глобявани, обяви министър Петя Аврамова

19.02.2020 | 12:43 Редактор: Тодор Петров

Шофьорите по Северната тангента на София и околните населени места вече няма да бъдат глобявани, ако карат без винетки. След нареждане на премиера от Пътната агенция потвърдиха това. 

Борисов обвини шефа на АПИ, че му прави номерца и отправи предупреждение, че ще се разправи с него.

"Защо ми правите тези номерца? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас... Как може да ми изкарвате хората на улицата за абсолютна глупост?! Репетирате дали ще ви оправя днес, или какво? Във всеки център на населените места около София отиваш лично, заставаш на площада и като глашатаите викаш по 3 пъти "Няма да има винетки", обикаляш и тогава се прибираш. Ясно ли е?", скара се Борисов на шефа на АПИ.

Днес правителството трябва да приеме и списъка на останалите републикански пътища в страната с подобен казус на този в София.

Mинистърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обясни и, че хората няма да плащат винетки, ако съответната община поеме тези разходи. За целта обаче трябва да подадат заявление до АПИ.

Тя уточни, че докато бъдат сключени споразумението между общините и АПИ, шофьорите няма да бъдат глобявани за липста на винетка. 

А в Бистрица тази нощ е бил отрязан стълб на Националната тол система. Екипи на BG TOLL прерязаха кабелите от стълба. Нанесените щети са за 100 000 лева. В Нови Искър пък се стигна до спонтанен протест. Очаква се тази вечер нов протест в населеното място да блокира Северната скоростна тангента.

От АПИ излязоха с официално становище, в което се казва, че не се генерират електронни фишове за глоби на жителите от крайните квартали на София, тъй като не е приключила процедурата за подписване на споразумението със Столичната община. То включва именно участието около София да не плащат винетка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК