Преместването на Централния софийски затвор - средносрочна задача

Някои препоръки на омбудсмана може да приемем безрезервно, посочи зам.-министърът на правосъдието

17.02.2020 | 21:46 Редактор: Юлия Христова

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централният софийски затвор. Сред причините за искането ѝ са лошите битови условия там.

Проблемите тръгват от там, че е в центъра на София, а той влиза в експлоатация през 1911 г., когато столицата не е била 2 млн. души население. Това каза за "Денят ON AIR" зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

По думите му препоръките са не една и две.

"Някои може да приемем безрезервно, а по други да водим дискусия", отбеляза той за Bulgaria ON AIR.

"По отношение на другите обекти, които тя визира, имаме ясна позиция. Проблемът със Софийския затвор е комплексен - там имаме още няколко обекта. От евентуално преместване би имало някакъв смисъл, ако успеем да преместим всички тези звена. Към момента е очевидно, че нямаме този капацитет. Ние сме си поставили като средносрочна задача евентуалното преместване на затвора в  нова сграда", посочи още Проданов. 

А основания за притеснения по отношение на кореспонденцията в затвора нямало. Вложени били немалко средства за ремонт на местата за лишаване от свобода. 

"Топката относно екстрадицията на Васил Божков вече е в чуждата страна, не знам какво ще е решението на ОАЕ и в значителна степен вероятно въпросът ще е в сферата на дипломацията", коментира още той. 

Вижте целия разговор във видеото 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК