България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Омбудсманът: Мизерия, пренаселеност... Трябва нова сграда за затвора в София

Тежки са условията и в местата за психичноболни, заяви Диана Ковачева

11.02.2020 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Ужасяващи остават условията в местата за лишаване от свобода у нас. Става въпрос за арести, затвори и дори интернати и домове за хора със затруднения. Омбудсманът Диана Ковачева представя пълен анализ на състоянието на тези места.

"Условията са тежки. Надзирателите са в същите условия в каквито и лишените от свобода. В последните години условията в затворите се подобряват, но има затвори, които остават в много тежко състояние - такъв е Централният софийски затвор. Сградата не подлежи на ремонт, трябва да се търси вариант за нова - санитарни възли пренаселеност, мухъл, хлебарки, дървеници, прокъсани дюшеци... Липсва свеж въздух и достъп до естествена светлина", заяви Ковачева в "България сутрин"

Омбудсманът подчерта също, че арестите остават в много тежко състояние. По думите ѝ има проблеми с медицинското обслужване, тъй като липсват желаещи медицински специалисти, които да работят на щат в затворите. Ковачева отбеляза, че стандартът от  4 квадратни метра в арестите не е постигнат. 

"България беше осъдена многократно от съда в Страсбург и беше въведен вътрешен механизъм за обезщетяване на лишените от свобода заради лошите условия в затворите. Хората трябва да бъдат превъзпитани, целта е те да не се върнат обратно в затвора. Има сериозен проблем със социалните дейности, не се работи достатъчно добре за тяхното превъзпитание", подчерта омбудсманът пред Bulgaria ON AIR.

Местата за психичноболните

Диана Ковачева посочи още, че са ужасяващи условията и в местата за психичноболни лица в Курило и Кърджали. Местата били изолирани и това пречело на достъпа до специализирана помощ. Оказва се, че там живеят хора по 20-25 години, като по закон едно лице може да бъде задържано между 3 и 6 месеца. Това са хора, които нямат близки или са непотърсени от своите близки. 

Според Ковачева има нужда от цялостна реформа и пари в психиатричната грижа. Изработена е национална стратегия за психичното здраве 2020-2030 г., заедно с план за действие. Те трябва да бъдат приети и адекватно финансирани, настоя тя.

4-годишните задължително на училище

Родителите се разделят на две - една част са категорично против задължителна предучилищна, другите казват "съгласни сме, но готова ли е системата да поеме тези деца по адекватен начин". Общините ще бъдат тези, които ще преценяват готови ли са да започнат. Безспорни са ползите от ранното образование, от ранното детско развитие. На 4 години не може да ги сложиш на чин, те трябва да играят. 

Ковачева е на мнение, че трябва да се направи анализ какви резултати е дала задължителната предучилищна при децата на 5 и 6 години. Омбудсманът е получил множество родителски жалби срещу промяната на правилата за "малките матури". Тя смята, че това ще стресира децата и е препоръчала отлагане на въвеждането им.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК