Вредители по растенията унищожават 40% от продукцията всяка година

Над 600 000 хектара широколистни гори в България са унищожени от пеперудата гъботворка

15.02.2020 | 14:07 Редактор: Ивет Арабова

Всяка година вредители по растенията унищожават 40 процента от земеделската продукция по цялата земя. Това струва на световната икономика внушителните – 220 милиарда долара. Данните са на Организацията на обединените нации, която обяви 2020 г. за Международна година на здравето на растенията. 

Едно паразитно гъбно заболяване става причина за най-тъжните години в историята на Ирландия. Фитофтората унищожава картофените насаждения, а гладът променя демографската обстановка, политическия и културния живот на острова. 

В историята периодът от 1845 до 1849 година е известен като големия глад. Тогава близо един милион ирландци умират от мизерия и недохранване. Още един милион пък избират да емигрират в Америка, за да се спасят от недоимъка и липсата на храна. 

Паразитното гъбно заболяване идва в Европа със заразени растения от новия свят. Също отвъд океана е пренесена и листната въшка – филоксера. Тя пък става причина в средата на 19 век да заболеят лозята в Европа. Само в България през 1884 година вредителят унищожава около един милион декара гроздови насаждения.

"Това е типичният пример когато имаме болест, която е... не е проблем за един континент, в случая за Северна Америка. И изведнъж пренесена, в резултат на търговска дейност, пренасяне на посадъчен материал, изведнъж се оказва, че тя нанася огромни щети", обясни директорът на Агробионичния институт към Селскостопанската академия прод. дбн Иван Атанасов.

След силния бурен вятър от 2001 година на Витоша ръководството на природния парк забранява изнасянето на повалената дървесина от "Бистришко бранище“. Мотивът е, че гората има свойството да се самовъзстановява. Така обаче са създадени условия за мащабно размножаване на корояда типограф.  

"В резултат на това две години по-късно започнаха нападения в непосредствена близост по периферията на ветровала. И за пет-шест години съхненето достигна около 250 хектара", разказа директорът на Института за гората при БАН проф. Георги Георгиев.

Над 600 000 хектара широколистни гори в България пък са унищожени от пеперудата гъботворка. Най-сериозни вреди е нанесла на дъбовете, но напада и други дървета и храсти. 

Гледайте целия филм "Властта на растенията“ тази вечер в "Историите ON AIR" от 19 часа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК