България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БАН предлага на фирми продукти, извлечени от лечебни растения

Д-р Владимир Димитров: Целта на проекта е родни компании да произвеждат тук

17.12.2019 | 10:01 Редактор: Ивет Арабова

Институтът по органична химия към БАН вече има нова придобивка - машина, с която учените анализират богатия ресурс на билки у нас.

"Наши партньори в проекта са два факултета от Софийския университ. Идеята на проекта е да покрие един ресурс за разработка на технологии от лечебни растения до продукти, които да предложим на малки фирми в бранша", каза д-р Владимир Димитров от лаборатория "Органичен синтез и стереохимия" в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че научният труд в България не се цени достатъчно и от защита на интелектуална собственост се печели малко.

"Все още имаме млади хора в института, но трудно постъпват при нас поради много причини. Има мотивация за работа, но заплащането е такова, че търсят други възможности", коментира Димитров.

Според него малко хора в България си представят какъв е пазарният продукт от научните разработки.

"Проектът е инвестиционен. Ние създаваме център, оборудваме го, за да може да прави това. Първата ни задача е инвестиционната, втората са разработките за компаниите. Имаме голям интерес от микро и малки фирми", разясни д-р Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй сподели, че в последните години у нас има ръст с външни компании, за които правят разработки.

"В България има много лечебни растения. За съжаление предимно изнасяме сухи билки, основно за Германия. Добавената стойност отива в друга страна. Целта на проекта е да дадем технологии на български компании да произвеждат тук, например лечебна козметика", каза още д-р Димитров.

По негово мнение в лечебните растения има огромен потенциал.

"Над 50% от лекарствата в световен мащаб са изолирани от лечебни растения. Природата за нас е един неизчерпаем източник за нови лечебни препарати и лекарства", заяви гостът в студиото.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК