България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За да сме здрави - грижа за имунната система целогодишно

Изключително важна е профилактиката, съветва специалист

17.12.2019 | 08:15 Редактор: Кристина Крумова

"Подготовката на нашия организъм за всякакви видове заболявания е целогодишна, непрекъсната. Няма как да се подготвим само за едно заболяване, освен ако не направим специфичната противогрипна имунизация. Всички други вируси, за които няма все още ваксини, означават, че ние трябва да се грижим непрекъснато за нашия организъм", обясни проф. Елисавета Наумова от "Александровска болница" в студиото на "България сутрин".

Според нея поддържането на имунитета е доста индивидуално. Много важна е профилактиката. Има възможност всеки човек, всяка година да изследва имунната си система, важно е да я познаваме, уточни тя.

"Те са по-специфични изследвания, които показват различните звена на имунната система и дали има нарушения в някоя от тези ситеми", допълни проф. Наумова за Bulgaria ON AIR.

И отбеляза, че нямаме проучване, което да покаже цялостната картина на състоянието на имунната система на обществото. 

Различни са факторите, които причиняват пробойните в имунната система на човек. Започва се още от храненето на майката по време на бременността. Сухият въздух също е фактор, рязката промяна на температурите, стоенето в затворени помещения през зимата... 

"Повече излизане на въздух, рационален начин на хранене и приемане на витамин D, антиоксиданти - витамин C. И ако има нужда - различни форми на имуномодулатори. Но те трябва да са предписани, а не да се дават безразборно", припомни проф. Наумова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК