Китайски компании ще инвестират стотици милиони долари в България

В страната ще се строят заводи за електробуси и електрически автомобили

12.02.2020 | 22:13 Редактор: Кристина Крумова

Кои са приоритетните инвестиционни проекти за България през 2020 г.?

"Приоритет за Българската агенция за инвестиции е да привличаме инвестиции с висока добавена стойност, където генерираме продукти, които са продаваеми на глобалния пазар", каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев в студиото на "Денят ON AIR".

Малко преди да се затворят физическите граници на Китай, между двете страни са постигнати сериозни договорености, които включват завод за електробуси, както и втори за електрически автомобили.

"Очакваме следващите няколко месеца да се пристъпи към реални действия - създаване на компаниите, локализиране на съответните проекти. Няма категорична локация в България за инвестицията, свързана с електробусите, както и за електрическите автомобили", заяви Янев.

Що се отнася до електрическите автомобили, намерението на инвеститорите е те да бъдат сглобявани в България, а стойността на инвестициите е 200 млн. долара. Следващите 3-4 месеца са ключови по този проект.

Относно казуса със завода на Volkswagen, Янев заяви, че надеждата ни е реална. 

"Разбира се, това не може да се вземе като решение от днес за утре. От самия процес отпаднаха доста държави. Ние изградихме доста добри взаимоотношения с екипа на Volkswagen. Нашето желание да се осъществи тази инвестиция е било огромно. Дали сме всичко от себе си. Когато си на финала, имаш две добри локации със своите плюсове и минуси. Всичко е въпрос на бизнес решение. Следващите месеци може и да има решение. Ние убедихме нашите партньори, че в България могат да намерят подходящи кадри. И правителството ще работи за изграждане на кадри", обясни Янев пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че 2019 г. в сравнение с 2018 г. стоим доста по-добре, като в последните години се наблюдава един балансиран приход на чуждестранни инвестиции - около 1,5-2 млрд. 

"Ключът е в развитието на икономиката във високите доходи, нещо което правителството през последните години е предприело решително като действия. В България има чуждестранни инвестиции, а и българските компании поглеждат навън", смята Янев.

"Убеден съм, че тази година ще подобрим резултатите от предходната", сигурен е той.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК