Депутатите приеха: Фишове и талони за игри - само в пунктове на спортния тотализатор

Не беше одобрена идеята на левицата за пълна забрана на реклама на лотариите

06.02.2020 | 22:53 Редактор: Ивет Арабова

Фишове и други талони за игри ще се предлагат само от служители на Българския спортен тотализатор. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, които приеха на второ четене промените в Закона за хазарта. 

Депутатите не приеха предложението на БСП за пълна забрана на рекламата на лотариите с мотива, че значително ще намалят приходите в държавния бюджет. 

"Държавата ще получи годишно някъде около няколко милиарда, не мога да кажа годишно колко, защото зависи как спортният тотализатор ще си поеме работата, но в момента има освободена пазарна ниша за около над 2 млрд. лева", обясни Валери Симеонов.

Отворен остава въпросът как спечелилите от частните лотарии ще си търсят парите, след като лицензите на компаниите бъдат прекратени. А това ще стане, когато промените в Закона за хазарта бъдат гласувани в пленарната зала.

"Би трябвало да ги получат от същия хазартен оператор, който е получил лиценз", заяви Менда Стоянова.

От спортния тотализатор изразиха притеснение, че ще търпят загуби, ако талоните се продават само в техните пунктове. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отговори, че спортният тотализатор става монополист и може да разкрие още пунктове. А вносителят на законопроекта Валери Симеонов загатна, че готви и нови промени - тотална забрана за казината в България.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК