Кирилов: Разчитаме на дипломатически канали за връщането на Божков

Според експерти ОАЕ не екстрадират обвиняеми често

05.02.2020 | 19:20 Редактор: Ивет Арабова

Министерството на правосъдието очаква документите от прокуратурата за екстрадирането на Васил Божков. Това обяви правосъдният министър Данаил Кирилов, като допълни, че ще се разчита и на дипломатическите канали за връщането на бизнесмена у нас. 
 
Според него прокуратурата ще трябва да преведе на арабски език всички документи за екстрадицията на Божков. Едва след като бъдат получени в правосъдното министерство, ще бъдат изпратени по дипломатичен път до емирствата. 

Според експерти Обединените арабски емирства не екстрадират обвиняеми често . За това сигнализират дори и страните, с които държавата има сключена спогодба за правна помощ, а такава България няма. 

"Най-сигурният начин е политическа договорка на най-високо ниво до престолонаследника на Абу Даби, с когото българският премиер поддържа добра връзка, но тук идва въпросът трябва ли да го прави и защо да го прави", коментира журналистът Георги Милков.

Владимир Иванов е адвокат по международно наказателно право. Юристът е на мнение, че липсата на спогодба за правна помощ по никакъв начин не пречи за екстрадирането на бизнесмена. В случая обаче е важно документите да бъдат добре преведени на арабски, за да няма допълнителни искания. Законодателството на емирствата обаче позволява екстрадицията да бъде отказана в определени случаи. 

"Най-тънките моменти са да имаме престъпление, което да е основано на политическите виждания, да има риск от засягане на личните убеждения – пол, религия. Това е основното, другият вариант е да се твърди, че поради такива виждания, убеждения или религия би могло да се рискува утежняване на положението на съответното лице", обясни Иванов.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК